Grensgebied

Putumayo MapDoordat de Alto Putumayo een uiterst afgelegen en geïsoleerd gebied is, heeft de Peruviaanse overheid weinig interesse voor deze uithoek van Peru. De ontoegankelijkheid van het gebied vormt een belangrijke reden van veel moeilijkheden: men kan zich niet richten tot bevoegde overheden en slechts weinig NGO’s zijn er actief wegens de hoge werkingskosten. De sociale ondersteuning is er beperkt tot een absoluut minimum. Er is een groot gebrek aan betaalbaar transport, (kwaliteitsvol) onderwijs en gezondheidszorg. 

De kostprijs van basislevensmiddelen is extreem hoog. De Kichwa en Secoya leven grotendeels van wat het woud en de rivieren hen bieden, maar voor producten zoals rijst, kogels, kleding en benzine, betaalt men tot het driedubbele van wat men in de regionale hoofdstad Iquitos betaalt. Bovendien is het verwerven van inkomsten om deze goederen te kopen erg moeilijk in een gebied dat zo afgelegen en dunbevolkt is. 

110De bevolking ondervindt problemen door onder meer de illegale houtkap door Colombiaanse handelaars (met of zonder toestemming van de lokale bevolking); de teelt en verkoop van cocablaadjes; de aanwezigheid van de Colombiaanse guerrilla beweging FARC; de aanwezigheid van het Colombiaanse leger en malafide Colombiaanse handelaars. De Secoya en Kichwa zijn reeds lange tijd op zoek naar economische alternatieven, die hen onafhankelijk maken van illegale praktijken en hen een sterk argument zouden bieden tegen het door de Peruviaanse overheid opgelegde ontwikkelingsmodel gebaseerd op petroleumontginning.

Bovendien is de toegang tot correcte en betrouwbare informatie beperkt. De informatie komt voornamelijk van Colombiaanse radio en televisie. Ook onderlinge communicatie wordt bemoeilijkt door de grote afstanden en een gebrek aan communicatiemiddelen. Een bezorgdheid van de gemeenschappen is hun integratie in de federaties. Informatie stroomt moeilijk door naar de gemeenschappen, waardoor beslissingen zonder volledige participatie worden genomen.

Sponsored by by2.be