Onderwijs


Tomas   Puesto De Salud

In juli 2009 heeft Tomás Macanilla Leví, een Secoya uit de gemeenschap Bellavista, de driejarige opleiding verpleegkunde in de stad Iquitos met succes volbracht. Sinds 2010 is Tomás als verpleger werkzaam in zijn geboortedorp, en kan hij in zijn eigen taal geneeskundige zorgen verstrekken. Vooral kinderen, vrouwen en ouderen spreken namelijk enkel hun moedertaal, het Pai Cocua, en begrijpen weinig Spaans.

Sinds april 2011 volgen een aantal Secoya-jongeren een technische opleiding aan het Instituto Tecnológico de El Estrecho, het centrale dorp aan de Putumayorivier. Deze opleiding moet hen in staat stellen kleinschalige landbouw- en kleinveeprojecten op te starten en te beheren. Tony en Ignacio werden door OISPE uitgekozen na een uitgebreid selectieproces. Ze zullen niet alleen de driejarige technische opleiding volgen, maar worden ook voorbereid om verantwoordelijke leiders te worden, die zich inzetten voor hun gemeenschappen.

De Asociación Putumayo Perú (APP) heeft de Mashunta-gemeenschap (Secoya) gesteund in hun zoektocht naar een tweetalige leerkracht. Die is in de zomer van 2011 benoemd. Daarnaast heeft APP bemiddeld in het verkrijgen van logistieke steun en voedsel voor Secoya-studenten in El Estrecho.

P1000010Álvaro, Elisvan en Floida zijn 3 supergemotiveerde Kichwa-studenten die sinds eind 2011 in Iquitos verblijven om er te studeren. Na een Intensieve voorbereidingscursus van 2 maanden, zijn ze geslaagd voor het toelatingsexamen en studeren ze respectievelijk leraar secundair onderwijs voor natuurwetenschappen, antropologie en leraar lager onderwijs  aan de universiteit in Iquitos (UNAP). Na hun studies (5 jaar lang ongeveer)  zullen ze hun kennis ter beschikking stellen van hun dorp aan de Putumayorivier om zo de bevolking vooruit te helpen. Putumayo vzw ondersteunt de studenten met hun studiewerk en helpt ze om zich aan te passen aan het leven in de stad. Daarnaast worden ze ook voorbereid om jonge leiders te worden van hun gemeenschap. Putumayo vzw heeft ook gezorgd voor de bouw van studentenkamers waar ze verbllijven, wat op lange termijn goedkoper is dan kamers te huren.

 Het dagelijkse leven in de stad is echter duur, en aangezien onze studenten hun handen vol hebben met studeren hebben ze geen tijd om wat bij te verdienen. Ze zijn dus grotendeels afhankelijk van de beperkte financiële steun die wij hen geven.  U kunt onze jonge Kichwa-studenten steunen door Peter/Meter te worden van een van hen.

Voor de uitvoering van het project met de inheemse studenten, werkte APB sinds 2011 samen met Asociación Putumayo Peru. Deze samenwerking liep ten einde in december 2013. Vanaf januari 2014 werkt APB samen met het Programa de Formación de Maestros Bilingües de la Amazonía Peruana - FORMABIAP, een instelling van de nationale organisatie van inheemse volkeren AIDESEP. De samenwerking is bepaald voor vijf jaar, met mogelijkheid tot verlenging. Deze samenwerking gaat verder onder de nieuwe naam 'Programa Sui Sui', naar analogie met een veelvoorkomende, vrolijke en sociale vogel uit de streek. Logo Sui Sui

Logo Sui Sui

1977309 292632924236252 8078770014207754544 N 

Engelse les gegeven door vrijwilligster Ludiwien in april 2014, ihkv programa Sui Sui. Niet alle studenten waren even aandacht bij de les. © Beatriz Rodriguez

Sponsored by by2.be