Academische opleiding van inheemse studenten

In totaal ondersteunt Putumayo vzw direct 8 inheemse studenten in de stad Iquitos.

66546 10151218885110480 198535027 N

Sinds 2014 ondersteunen we (o.a. op vraag van FORMABIAP) 5 studenten uit de inheemse federatie FEDIQUEP (Quechua inwoners van de Pastaza streek). Het samenwerkingsverband met FEDIQUEP werd uiteindelijk in april 2015 ondertekend.

Daarnaast zijn er nog Álvaro, Elisvan en Floida, 3 supergemotiveerde Kichwa-studenten die sinds eind 2011 in Iquitos verblijven om er te studeren. Na een intensieve voorbereidingscursus van 2 maanden, zijn ze geslaagd voor het toelatingsexamen en studeren ze respectievelijk leraar secundair onderwijs voor natuurwetenschappen, antropologie en leraar lager onderwijs aan de universiteit in Iquitos (UNAP). 

Na hun studies (5 jaar lang ongeveer) zullen ze hun kennis ter beschikking stellen van hun dorp aan de Putumayorivier om zo de bevolking vooruit te helpen. Putumayo vzw ondersteunt de studenten met hun studiewerk en helpt ze om zich aan te passen aan het leven in de stad. Daarnaast worden ze ook voorbereid om jonge leiders te worden van hun gemeenschap. Putumayo vzw heeft ook gezorgd voor de bouw van studentenkamers waar ze verblijven, wat op lange termijn goedkoper is dan kamers te huren.

DSC02816_Custom

Het dagelijkse leven in de stad is echter duur, en aangezien onze studenten hun handen vol hebben met studeren hebben ze geen tijd om wat bij te verdienen. Ze zijn dus grotendeels afhankelijk van de beperkte financiële steun die wij hen geven. De nodige fondsen verkregen we grotendeels van de provincie Oost-Vlaanderen en de NGO Nouvelle Planète, maar deze zijn ontoereikend voor het verdere verloop van hun studies. U kunt onze jonge Kichwa-studenten steunen door Peter/Meter te worden van een van hen of een vrijblijvende gift te doen.

Concrete activiteiten:

• Integrale monitoring van de 10 studenten (logistieke steun, persoonlijke opvolging, academische opvolging, bijlessen, systematisering van informatie over mogelijkheden en beurzen, enz.).
• Diagnose van de levensomstandigheden van de inheemse studenten in Iquitos.
• Samenwerking met en coördinatie tussen de inheemse jongeren en andere relevante actoren.
• Verbeteringsvoorstellen aan de competente instellingen/autoriteiten opdat ze rekening zouden houden met de moeilijkheden van inheemse studenten.

P1020850

Woonplaats voor de inheemse studenten

Om meer te weten te komen over onze Kichwa studenten van FIKAPIR: Floida, Alvaro en Elisvan, zie ook hun studentenfiches .

Sponsored by by2.be