Duurzame landbouw

Het micro-bedrijf MOK+A+ produceert biologische rijst voor de lokale markt. Het wordt beheerd door een twintigtal aandeelhouders uit drie gemeenschappen (Kichua, Huitoto en mestiezen). Het project werd in 2004 opgestart en biedt een ecologisch en duurzaam alternatief voor de cocateelt.

Het cultiveren van cocabladeren is kapitaalintensief en het gebruik van insecticides en herbicides is erg vervuilend. Het feit dat coca een illegale teelt is, zorgt dat zij gepaard gaat met allerlei illegale en criminele activiteiten die het sociale weefsel van de gemeenschappen aantasten. Rijstteelt is arbeidsintensiever maar winstgevender en laat het gebruik toe van natuurlijke producten voor het bestrijden van plagen. De vochtige ondergrond in het overstromingsgebied is uitermate geschikt voor deze teelt.

Het gemeenschapsbedrijf MOK+A+ beschikt over een rijstpeller: op die manier kan de oogst tegen een hogere prijs verkocht worden op de lokale markt. De kleine onderneming steunt de lokale families door de levering van hoogkwalitatief zaad, zakken om de oogst te bewaren, transportfaciliteiten, de aankoop van gepelde rijst aan vaste prijzen en de verkoop ervan op de lokale markt. Vandaag de dag functioneert het project zonder verdere steun van Putumayo vzw.

Sponsored by by2.be