Onderwijs

Tomas   Puesto De Salud

In juli 2009 heeft Tomás Macanilla Leví, een Secoya uit de gemeenschap Bellavista, de driejarige opleiding verpleegkunde in de stad Iquitos met succes volbracht. Sinds 2010 is Tomás als verpleger werkzaam in zijn geboortedorp, en kan hij in zijn eigen taal geneeskundige zorgen verstrekken. Vooral kinderen, vrouwen en ouderen spreken namelijk enkel hun moedertaal, het Pai Cocua, en begrijpen weinig Spaans.

Tomas   Puesto De Salud


Sinds april 2011 volgen een aantal Secoya-jongeren een technische opleiding aan het Instituto Tecnológico de El Estrecho, het centrale dorp aan de Putumayorivier. Deze opleiding moet hen in staat stellen kleinschalige landbouw- en kleinveeprojecten op te starten en te beheren. Tony en Ignacio werden door OISPE uitgekozen na een uitgebreid selectieproces. Ze zullen niet alleen de driejarige technische opleiding volgen, maar worden ook voorbereid om verantwoordelijke leiders te worden, die zich inzetten voor hun gemeenschappen.
De Asociación Putumayo Perú (APP) heeft de Mashunta-gemeenschap (Secoya) gesteund in hun zoektocht naar een tweetalige leerkracht. Die is in de zomer van 2011 benoemd. Daarnaast heeft APP bemiddeld in het verkrijgen van logistieke steun en voedsel voor Secoya-studenten in El Estrecho.

66546 10151218885110480 198535027 N

Sponsored by by2.be