Publicaties


FILM: Law of the Jungle

In 2013 en 2014 organiseerde vzw Putumayo verschillende voorstellingen van de film 'Law of the Jungle' over de problematiek rond petroleumexploitatie in de Peruaanse Amazone.

                                             Lotj Affiche 2

                    De documentaire was o.a. te zien in Mechelen, Brussel en Gent.

Kom oog in oog te staan met José Fachin, een inheemse leider van de zone van Andoas in Peru, het deel van het Amazone-gebied dat aangetast is door 40 jaar ongebreidelde petroleum-exploitatie. De documentaire ‘The Law of the Jungle’ gaat over zijn deelname in (vreedzame) protestacties in 2008, waarvoor hij gearresteerd werd door de politie, gefolterd en aangeklaagd voor terrorisme en andere misdaden. Hij heeft 8 maanden in de gevangenis van Iquitos doorgebracht, ver van zijn gemeenschap en zijn kinderen. In 2009 werd er een gunstig vonnis geveld, waarbij de rechter aanstipte dat ‘de criminalisering van inheemse leiders’ niet gebruikt kan worden voor het oplossen van sociale conflicten.
José Fachín zal zelf aanwezig zijn om op al jullie vragen te antwoorden.


Kichwa jongeren stappen mee in optocht voor water

P1000384Op 10 februari 2014 werd in Iquitos een grote optocht georganiseerd voor het water en het leven, uit solidariteit met de grote bijeenkomst die dezelfde dag werd gehouden in Cajamarca om te protesteren tegen het Conga mijnbouw project. ORPIO (Organisatie van Inheemse Volkeren van het Oosten), verschillende inheemse federaties van Loreto, en plaatselijke sociale verenigingen hadden tot deze optocht opgeroepen. Samen met de overige basisorganisaties en hun federaties, waren de Kichwa jongeren fier om hun federatie FIKAPIR (Federación Indígena Kichwa del Alto Putumayo Inti Runa) in deze optocht te kunnen vertegenwoordigen, en de strijd om het water in het Amazonegebied  mee te kunnen voeren.  Op deze manier steunden ze hun leiders in de Alto Putumayo, die een duurzame ontwikkeling van hun beschermd natuurgebied nastreven, in overeenstemming met hun lokale samenlevingsmodel, en zonder petroleumactiviteiten.

Sponsored by by2.be